fbpx

Tips och råd

Attefallshus

Uthyrning – en god gärning och en fin intäkt

Genom att hyra ut ditt Attefallshus tjänar du pengar varje månad, du sätter tak över huvudet på någon som är i behov av en bostad och du höjer sannolikt värdet på din fastighet totalt sett. 

Den senaste veckan har vi träffat flera potentiella kunder i Stockholmsområdet med den gemensamma nämnaren att de vill köpa ett Attefallshus för att sedan hyra ut. Runt Stockholm ligger hyran för ett Attefallshus 30 kvm per månad på från 10 000 kronor och uppåt beroende på läge och efterfrågan.

Ett räkneexempel:

Attefallshus Wilma 30 kvm395 000:-
Fönster på loftet3 094:-
Golvvärme i badrum8 438:-
Förberedd anslutning disk/tvätt1 406:-
Totalt pris, huset 407 938:-
Fraktkostnad till t.ex. Stockholm*30 000:-
Lossning av hus med kranbil**7 000:-
Markarbete, el och vvs*** 50 000:-
Ansökan kommun****7500:-
Totalt pris502 438:-

* Fraktkostnaden kan variera något mellan olika transportbolag och exakt vart i t.ex. Stockholm huset ska levereras. Svenskaattefallshus.se hjälper gärna till! 

** Lossning av huset med en kranbil kan ha väldigt varierande kostnad beroende på husets placering på tomten, hinder samt hur hög kranen måste vara för att nå fram till önskad placering. Fem meter lyft kan kosta ca 7000kr men ibland uppemot 25000kr om det är längre. Svenskaattefallshus.se hjälper gärna till! 

*** Markarbete, el och vvs kan ha en mycket varierande kostnadsbild beroende på yttre omständigheter såsom tomtens beskaffenhet, avstånd från kopplingspunkter och annat. Grävning och dragning av el och vvs brukar kosta ca 1500kr per meter. Svenskaattefallshus.se hjälper gärna till! 

**** Även kommunansökan varierar i pris från kommun till kommun. I exemplet ovan har vi använt ett snittpris. Svenskaattefallshus.se hjälper gärna till!

Finansiering

Vi har i detta fall använt oss av Wasakredit och deras beräkningsmodell. Självklart finns det en mängd olika finansieringsalternativ och det kan alltid vara bra att vända dig till din nuvarande bank och se över vilka möjligheter som erbjuds där. Svenskaattefallshus.se rekommenderar ingen speciell lösning, utan vill med nedan beräkning endast visa ett av många alternativ.

Ett räkneexempel:

Husets totalkostnad inklusive allt502 438:-
Hushållets insats*252 438:-
Lånebelopp250 000:-
Återbetalningstid10 år
Exempelränta6,45%
Månadskostnad2 832:-

*Alla kostnader ovan är exempel och kan variera från fall till fall. Vi på Svenskaattefallshus.se kommer att hjälpa dig med hela processen från start till mål. 

Svenskaattefallshus.se kan garantera att de priser på hus och tillval du ser på hemsidan gäller och inte ökar under processens gång. Kontakta oss via www.svenskaattefallshus.se eller via hej@svenskaattefallshus.se

Attefallshus

Leverans och tider

Vi levererar till hela Sverige inom 8 veckor från order

Leveranstiden varierar beroende på hustyp, materialval och orderläget. Om du inte har gjort några ändringar och använder vår standardtillval och standardpaket levererar vi huset inom åtta veckor från order till slutleverans. Leveransdatum och transport kommer vi överens om tillsammans.  Om möjligt så kan vi självklart påskynda leveranstiden.

Det kan uppstå leveransbegränsningar i de fall där det är svåråtkomliga platser för mobilkran och transport. Det kan bero på smala vägar, elnät som är i vägen eller andra hinder.  Vi försöker hitta lösningar till det mesta och vi har sällan den här typen av problem.

Anpassade lösningar

Hur kan jag anpassa Attefallshuset?

När du har valt en husmodell finns det möjligheter att få ditt Attefallshus anpassat efter dina önskemål.

Vi tillåter bland annat förändringar såsom

 • flytt av fönster
 • flytt av dörr
 • spegelvänd modell
 • större fönsterpartier

Man kan också göra andra liknande förändringar samt andra olika alternativ och tillval att välja på. Tillvalen finns specificerade när du väljer husmodell. Vi undviker gärna att ändra i byggritningarna, men möjligheten finns.

Attefallshus

Nya regler kring Attefallshus

Sedan den andra juli 2014 har det i Sverige varit tillåtet att bygga Attefallshus utan bygglov. Sedan dess har marknaden tagit fart och Attefallshuset utgör idag komplementbostad åt tusentals människor i Sverige. Husen får byggas utan bygglov om de byggs 4,5 m från tomtgränsen. Om man behöver bygga närmre tomtgränsen så behövs ett skriftligt tillstånd från grannen. Med skriftligt tillstånd från grannen kan det godkännas att byggas 1 meter från privatägd granntomt.

Bygget anmäls till kommunen även fast bygglov inte krävs. Attefallshuset får ha upp till 25 m² byggnadsarea och 4 meter nockhöjd. Samtliga av Svenska Attefallshus är godkända permanentbostäder. Har du kommunmark eller allmän väg som granne gäller 4,5 m och man kan inte få dispens för detta.

Bestämmelserna omfattar fem olika typer av åtgärder; Komplemenbostadshus – en självständig bostad, komplementbyggnad – exempelvis garage, permanentboende – en extra bostad och nya takkupor.

Du är varmt välkommen att kontakta oss för att prata Attefallshus.

30 kvadratmeter

Dags för Attefallshus 30 kvadratmeter

Först kom Friggeboden på 15 kvadratmeter, sen det 25 kvadratmeter stora Attefallshuset som nu får en ny variant på 30 kvadratmeter.

Riksdagen har nu fattat beslut i frågan och beslutet gäller från den 1 mars 2020.

Attefallshusen får byggas utan bygglov och är självständiga bostäder som ligger intill ett en- eller tvåbostadshus.

Syftet med de nya reglerna är att öka byggandet av komplementbostäder och att boendekvaliteten ska höjas när det blir lite lättare att få plats med grundläggande funktioner vilket tidigare varit problematiskt.

Nedan är en sammanfattning av vad som gäller, vi på Svenska Attefallshus kan hjälpa dig med alla frågor och funderingar:

 • Kan användas som permanentboende och fritidsbostad, men också som gäststuga, garage, förråd, kontor, växthus, bastu eller båthus.
 • Får endast byggas på tomt där det redan finns ett bostadshus.
 • Bygglov behövs sällan, om det inte är så att det uppförs i en ”värdefull miljö”. Däremot krävs ett startbesked som man kan få genom att göra en anmälan till byggnadsnämnden.
 • Om huset ska byggas nära stranden krävs tillstånd.
 • Högsta nockhöjd får vara max 4 meter, vilket möjliggör att det kan finnas ett loft.
 • Huset måste ligga minst 4,5 meter från tomtgränsen, annars krävs det tillstånd från grannarna.
 • Huset kallas attefallshus efter politikern Stefan Attefall. Han var Sveriges bostadsminister mellan 2010 och 2014.

  Källa: Boverket
Pressmeddelande

Pressmeddelande: Vi är uppstickaren som tar marknaden till en…

Svenska Attefallshus erbjuder nyckelfärdiga hem, tillverkade i Sverige med hög kvalitet till ett riktigt förmånligt pris. Svenska Attefallshus erbjudande präglas av trygghet, enkelhet, service och tillgänglighet, och det faktum att företaget förmedlar Attefallshus av god kvalitet till rimliga priser gör Svenska Attefallshus till ett enkelt val.

Marknaden för Attefallshus är ständigt ökande år för år och branschen är i ett rejält uppsving.

Någon som har uppmärksammat detta är Natascha Adamo som den 13 februari lanserar Svenskaattefallshus.se. Natascha Adamo kommer från en gedigen bakgrund med 15 år inom affärsutveckling och kundservice och hon brinner för att förenkla och möjliggöra en produkt eller tjänst där alla blir vinnare. Tidigare har hon även varit med och startat Guldbrev som snabbt blev Sveriges största guldköpare och värderare på nätet.

-Svenska Attefallshus kom till när jag själv letade efter ett för min familjs semesterstuga i Järvsö. Planen var att köpa ett hus att ha på tomten intill vår huvud stuga för att kunna hyra ut. Det var så det började och det var där jag började göra research för att hitta ett Attefallshus med bra kvalitet och samtidigt förmånligt pris. Jag insåg snabbt att det var rätt många dolda avgifter hos aktörerna när jag letade och insåg att priset inte alls hamnade där jag trott från början, utan mycket högre. Det var då jag såg en möjlighet och kort därpå så startade jag Svenska Attefallshus och gick ihop med en etablerad och kunnig aktör på marknaden som hade samma vision och tankar som mig. Vi specialiserar oss endast på Attefallshus vilket gör oss till experter på det vi gör. Det är enkelt och smidigt att köpa ett hus av oss och vi är tydliga samt transparenta med våra priser och kringkostnader för att kunden inte skall bli överraskad. 

Från 1 mars 2020 träder nya bestämmelser i kraft som kommer utöka marknaden ännu mer då vi går från regler om 25 kvadratmeter till hela 30 kvadratmeter utan bygglov då det rör sig om permanentbostäder. Något Natascha Adamo ser som mycket positivt för framtiden.

-Reglerna för Attefallshus kom till för att bland annat lätta på bostadstrycket vilket jag tror kommer ske ännu mer nu efter regeringens beslut om 30 kvadratmeter. Attefallshus möjliggör flera bostäder och den som hyr ut sitt attefallshus kan tjäna tusentals kronor extra varje månad på att hyra ut. Alla vinner på det. Både säljaren, köparen och den som eventuellt får en ny fräsch bostad att bo i. Det ska vara ett enkelt köp som möjliggör extra boyta eller uthyrning för våra kunder som är intresserade av detta. Vi är specialiserade inom detta och ska hjälpa våra kunder med allt de kan tänkas behöva i form av rådgivning och stöttning. Vi tror på att hjälpa våra kunder under hela processen med allt de behöver. Att vara tillgängliga för våra kunder är viktigt för oss.

Natascha Adamos tips till alla som funderar på att köpa ett Attefallshus är att se över tilltänkt tomt för 25 eller 30 kvadratmeter och kontakta den aktör ni finner mest lämplig kan bemöta den service just ni behöver. Ett Attefallshus kan göra drömmar verkliga till exempel den bastun ni alltid tänkt på, gäststugan till era vänner- och familj men även en extra inkomst varje månad vid uthyrning.

För frågor och information: 

Natascha Adamo, VD 

natascha@svenskaattefallshus.se

Pressrelease: Lizet Schoultz-Ernelind

Svenska Attefallshus specialiserar sig inom uppbyggnad och leverans av svensk tillverkade Attefallshus. Vi ska på ett enkelt och smidigt sätt tillhandahålla våra kunder all information och hjälp de behöver för att kunna ge våra kunder bästa förutsättningarna till ett tryggt, enkelt och lyckat husköp.

Vi tillhandahåller Nyckelfärdiga hem med hög kvalitet och förmånliga priser till hela landet. Våra hus är tillverkade i Sverige med virke från svenska skogar, något vi är väldigt stolta över!

Följ oss på Linkedin, Instagram och Facebook

#svenskaattefallshus

Uncategorized

Finansiera ditt husköp

Finansiera ditt husköp smidigt och enkelt med Wasa Kredit. Man kan få upp till hela beloppet finansierat. Kravet som ställs för att få hela kostnaden för huset beviljad är att man är två personer som sökande med en årsinkomst på minst 160 000kr vardera, utan betalningsanmärkningar och ha varit bosatt i Sverige under minst 3 år vid prövningstillfället.

Är du ensam sökande kan du bli beviljad ett lån på upp till 350 000kr.

Attefallshus

Vad krävs för att vi ska kunna leverera till…

Vi gör en muntlig avstämning med dig som kund per telefon där vi ställer några kontrollfrågor och hjälper er kolla av förhållandena på din mark.

Generellt är kraven för att vi ska kunna leverera att vägen till din fastighet har:

 • en bredd på minst 4m
 • en svängradie på minst 5m

I våra priser ingår ofta en lyftkran för lyft upp till 14-15m som standard vilket då specificeras i offerten. Man kan självklart uppgradera mobilkranens storlek och lyfta upp till 45-50m mot en extra kostnad.

Attefallshus

Ansökan till kommunen

Enligt lag har kommunen fyra veckor på sig att handlägga ett ärende för Attefallshus. Kräver kommunen en komplettering uppkommer ytterligare fyra veckor för handläggning av ärendet. Det sker sällan att vi behöver komplettera ett ärende, men det finns alltid en risk. Handläggningstiden och utförandet är olika beroende på i vilken kommun ansökan sker i.

Vi hjälper gärna till med detta för att få processen så smidig och enkel som möjligt när ni beställer ett Attefallshus från oss.

Attefallshus

Kvalitet och miljömedvetenhet

Attefallsverkets hus är byggda utifrån Boverkets krav för permanentboende och Sveriges branschregler. Husen är försäkrade med kvalitetsintyg och en omfattande garantiperiod på upp till tio för samtliga av våra hus och hem.  Vi har satsat mycket på att välja material av högsta kvalitet från Sverige. Samtliga av våra hus tillverkas i Sverige och vi använder virke från svenska sågverk, vilket innebär att vi undviker dyra och icke miljövänliga transporter från utlandet. 

Våra Attefallshus är anpassade för ett nordiskt klimat och är isolerade för att kunna bo i permanent. Svenska Attefallshus är godkända av Boverkets riktlinjer för komplementbostadshus vilket innebär likvärdig säkerhet, isolering, konstruktion, energivärden, tillgänglighetskrav, ventilation, som för bostadshus/lägenhet.

Vill du prata mer Attefallshus är du välkommen att höra av dig till oss.

Attefallshus

Kostnader som tillkommer när man köper ett Attefallshus

På Svenska Attefallshus hjälper vi er med allt ni behöver hjälp med. Vi vill däremot att ni som kund ska kunna välja och endast betala för det man behöver hjälp med. Nedan är uppskattade priser för övriga kostnader som tillkommer (dessa priser kan komma att variera beroende på yttre omständigheter). Kan man utföra delar av detta själv så blir självklart kostnaden betydligt lägre.

 • Ansökan till din kommun: 2 000 kr – 6 000 kr Vi hjälper er med detta
 • Hantering av bygganmälan 7 995 kr Vi hjälper er med detta
 • Markarbete: 20 000 kr – 50 000 kr  Kunden förbereder
 • Installation av el, vatten och avlopp: 5 000 kr – 30 000 kr Kunden förbereder
 • Grund/Plint: 20 000 – 45 000 kr Kunden förbereder

Utgå från ett totalt snittvärde på ca 80 000-120 000 kr utöver ditt huspris.

Kom ihåg att vi finns här för dig om du vill prata Attefallshus.

Attefallshus

Vad innebär nyckelfärdigt hem?

Hos Svenska Attefallshus innebär ett nyckelfärdigt hem ett hus man kan börja använda direkt. Det innebär att huset är isolerat, har fönster, en fungerande toalett, el och lampor indragna etc.

Vad ingår i standardutförandet av våra Attefallshus?

 • Komplett Husmodell
 • Isolation – 145mm i golv och tak  och 95mm i väggar
 • Lackad innerpanel tak och vägg i MDF eller liknande
 • Elcentral 
 • Kök utan vitvaror
 • Badrum med toalettstol, handfat, dusch och varmvattenberedare. 
 • EL installation inkl spotlights och uttag – 5 fönster i PVC och ytterdörr 
 • Taket är beklätt med takpapp

Nyckelfärdigt hem – Sätt in nyckeln och börja använda! (Tips: Välj ett lås som inte kräver fysisk nyckel, så blir det enklare administration om du tänker hyra ut huset)